lørdag, november 18, 2006

15 minutter, nej sekunder


Så optræder de litterære bloggere midt i Politikens litteratur-tillæg i en artikel af Ida Ebbensgaard og Mads Eslund. Vi bliver alle berømte i femten minutter, nej sekunder. Eller en Warhol-variant: Om femten minutter, nej sekunder bliver vi alle berømte. Yeah.

I denne pludselige omfavnelse vil jeg skynde mig at citere Martin Larsen citering af Susan Sontags (en kende arrogante/ekskluderende) bon mot: "Kun de mennesker bør interessere sig for en kunstart (eller flere kunstarter), som selv udøver den - har gjort det - eller higer efter at gøre det. Hele forestillingen om et 'publikum' er forfejlet. Kunstnerens publikum er hans ligemænd."

Eller Tue Andersen Nexø om bogmessen: "Lad os lige få én ting på det rene: Der er intet - intet - charmerende ved Bogforum. Hele weekenden er ekstremt deprimerende. Bøger i massevis, som ingen læser og ingen rigtig interesserer sig for, ligegyldige forfattere i samtale med ligegyldige kritikere om ligegyldige romaner eller kogebøger eller modebøger eller selvhjælpsbøger - men selvsagt ingen lyrikere - oplæsninger til højre og venstre, hvor yngre eller ældre forfattere med triste øjne læser op ad deres nyeste opus, altimens publikum defilerer forbi med æbleskiver, fadøl eller tidligt formulerede jule-ønskelister i hænderne. Litteraturen som en art muzak, baggrundsstøj."

Det er næppe TAN's drømmeforestilling om en litterær offentlighed, der er tale om her! Analfabetisk pøbelvælde? Pølsefabetisk anal-ælde? Vi ses dernede om en time.

Etiketter:

2 Comments:

Blogger Martin said...

Egentlig synes jeg (at man lige så godt kunne sige at) det er ideen om et publikum, der er ekskluderende: Publikum som passivt konsumerende masse. Der står overfor Kunstneren, en sær giraf, og hans monopol på den kreative tænken.
Det er vel også (delvis) derfor bogmessen er en bogmesse ikke en litteraturmesse (altså en messe for litteraturen som kunstart). Det er litteraturen reduceret til kommercielt show, hvilket er noget helt og aldeles andet end fx. Højholts show - hvor det er kunstnerens (/artistens) unikke kunnen, som står i centrum. Bogmessen derimod er som en zoologisk have fuld af giraffer i alt for små bure.

6:58 PM  
Blogger THK said...

En fin formulering: "En zoologisk have fuld af giraffer i alt for små bure"!

8:13 PM  

Send en kommentar

<< Home